Com convertir-te en Guia Oficial?

   En aquest post us parlaré de com convertir-te en Guia Oficial de Turisme habilitada per la Generalitat de Catalunya basant-me en la meva experiència personal. Es tracta d'un relat de com aconseguir fer de la teva passió una professió que et permeti guanyar-te la vida. I sí, és possible viure treballant de Guia de turisme a jornada complerta i durant tot l'any. A continuació us explico com.    

 

    El primer que cal fer per començar una vida d'empresaria autònoma dedicada a realitzar el que t'agrada, és identificar la teva passió i buscar la forma de treure'n un rendiment econòmic. En el meu cas, sempre m'ha entusiasmat viatjar i conèixer món però sobretot, m'apassiona el Japó i em crida especialment l'atenció l'idioma, la història, la cultura i la gastronomía d'aquest país. 

 

    Un cop identificada la teva passió, busca quins estudis i quin segment de mercat hi ha on la puguis encaixar. Cal fer una bona tria dels teus  estudis, perque hi passaras uns quants anys i definiran la teva futura professió. En el meu cas, triar cursar la diplomatura de Turisme va ser la base troncal d'una llarga carrera professional que mica en mica s'aniria definint i perfilant. 

 

  Quan acabis els estudis que has triat és l'hora de decidir què faràs a continuació. Hi ha moltes opcions. Si, per exemple, tries seguir estudiant, t'aconsello que ampliis els estudis amb algún tema relacionat amb l'anterior, que t'acabi d'ajudar a obtenir millors coneixaments per arribar a ser el millor professional. Un cop diplomada en turisme, considerava insuficient incorporar-me al mercat laboral amb 3 únics anys d'estudis i un baix nivell d'anglès i francès, amb la qual cosa, vaig considerar imprescindible seguir els meus estudis i em vaig matricular a la Llicenciatura d'Estudis de l'Asia Oriental, una nova carrera sense gaires referències però que m'entusiasmava i m'atreia el fet de ser única i original per a cobrir un segment de mercat encara en efervescència.  

 

   L'antiga Llicenciatura d'Estudis de l'Asia Oriental és actualment el Grau d'Estudis d'Àsia Oriental, que consta de 4 anys amb una nota de tall a la Sel·lectivitat de 8,9 per Japonès i 7'5 per xinès. El pla d'estudis i el cost també ha canviat molt, ara és a dedicació complerta. Pel que fa a cursar actualment el Grau de Turisme, no ha canviat tant d'ençà que jo estudiava. D'una diplomatura de 3 anys, accessible amb una nota de tall de 5 a la Sel·lectivitat, ha passat a ser un Grau de 4 anys. 

 

  Les coses han canviat molt en com eren abans i com son actualment d'ençà de la crisi econòmica de 2007. Ara tot és més difícil però si podeu, us aconsello que aprofiteu a treballar en feines relacionades amb el que esteu o voleu estudiar. Quan jo em vaig diplomar, un cop iniciada la 2ª carrera, treballava d'informadora i guia del Bús Turístic de Barcelona, una feina que us permetrà practicar idiomes, perdre la por a parlar en públic i anar coneixent els recursos turístics de la nostra ciutat. 

      Per tant, el meu consell és busca, remena, tria i escull allò que més t'agradi i et convingui. Ja sé que sona bastant obvi però sovint oblidem que es tracta de la nostra vida i del nostre futur. A vegades, no optem per fer el que volem sinó el que podem o simplement no podem fer el que volem i ens resignem o conformem amb allò que ens ofereixen. No perdis mai el rumb ni el teu objectiu. Marca't una meta i procura seguir-la el temps que calgui sense pensar en el cost econòmic o temporal.   

 

   Sempre he pensat que la sort és per qui s'esforça. Podem estar molts anys sembrant sense recollir-ne el fruit però tard o d'hora el temps dedicat es veurà recompensat. Hem passat un llarg període de crisi econòmica i social, hem vist reduït el nostre salari, ens hem hagut d'apretar el cinturó, hem patit molt i alguns han hagut de renunciar temporalment als seus somnis e il·lusions. Però també n'hi ha hagut que aprofitant el període de crisi han buscat altres camins i noves oportunitats. 

           Aprofita totes les opcions que se't presentin, especialment aquelles que  estiguin relacionades amb el teu objectiu principal. Informa't, demana beques d'estudi o laborals, fes entrevistes, visita persones que ja es dediquin a fer el que t'agradaria fer, viatja i explora, aprèn nous idiomes, forma't i persevera.

 

      La paciència, l'esforç i la perseverància és la base de l'èxit professional. Podem tenir més o menys sort en algún moment determinat, però si no mantenim aquestes 3 claus ens estanquem. Jo vaig sentir la necessitat de marxar a viure a l'extranjer. Les llengües s'aprenen visquent al país d'orígen, no pas en acadèmies i universitats. Per tant, vaig valorar quines opcions tenia i després vaig triar la millor opció. Em vaig presentar a unes quantes beques fins que em van sel·leccionar per ser la nova becaria en representació de la Oficina de Turisme de Catalunya a París durant un any. Aquella oportunitat em va obrir moltes portes. Començant per millorar el meu nivell de francès, la meva formació laboral, seguida de moltes experiències inoblidables, amics i companys professionals que encara continúen a la meva vida, després d'aquelles intenses vivències compartides. Les beques de l'Agència Catalana de Turisme a l'extranjer son una brillant oportunitat per als futurs professionals del món del Turisme i la Hostaleria, malgrat no hi ha compromís en mantenir la posició laboral, es procura incorporar el becari a la plantilla, en la mesura del possible.

 

    Un any més tard, vaig viatjar varies vegades a Madrid per a presentar-me a les proves per esdevenir la futura candidata a becaria de la Oficina Nacional de Turisme d'Espanya al Japó. Un cop superades, el meu somni es va fer realitat durant 2 anys. Desde l'Abril de 2008 fins l'abril de 2010 vaig ocupar el càrrec de becaria a la OET Tokyo. Desafortunadament, la darrera convocatòria per accedir a formar part de la plantilla de becaris va ser fa 3 anys i amb només 1 any de durada. Per a més informació: Becas Turismo de España

     Podria dedicar un blog sencer a parlar sobre la bonica experiència de viure 2 anys al Japó, de fet, ja en vaig començar un. Per si és del vostre interès, aquí us en deixo l'enllaç:  www.princessaiko.blogspot.com.es

 

     El cas és que ser la becaria en representació de la Oficina de Turisme d'Espanya a Tòquio va ser el gran trampolí que necessitava per acomplir la meva fita professional i personal. No només un somni es va fer realitat coneixent el país que tant admiro i millorant l'idioma japonès. Gràcies a aquest període d'aprenentatge i formació vaig descobrir que en realitat, al que jo em volia dedicar era a fer de Guia de Turisme a Barcelona. I així va ser com, transcorreguts els 2 anys, tornava a Barcelona l'abril de 2010 amb la intenció de buscar feina com a Guia. 

 

       Recordo que no va ser bufar i fer ampolles només tornar a Catalunya. Malgrat el meu currículum, resulta que per ser Guia Oficial de turisme acreditada per la Generalitat de Catalunya cal superar unes proves i presentar-se a la convocatòria oficial.

 

    Cal informar-se'n degudament i tenir present quin és el termini màxim per presentar tota la documentació? quins són els requisits prèvis a les proves? Quina és la durada d'aquestes? No està de més, per complementar i assegurar-se superar-les, informar-se també dels cursos de preparació per esdevenir Guia Oficial de Turisme de Catalunya. Varies escoles de Turisme ofereixen la possibilitat de preparar l'alumne per a superar les proves, no obstant, cal fixar-se bé si l'escola està homologada, si és oficial i si ofereix també la possibilitat de realitzar pràctiques, com és el cas de Barcelona Guide Bureau, gràcies a les seves sortides organitzades per Guies Oficials, sempre és una bona ajuda que un professional t'expliqui in situ les materies que sortiran a examen i alhora t'obri camí professionalment un cop superis les proves.         

 

Per a més infomació sobre Barcelona Guide Bureu podeu consultar la seva pàgina web oficial: www.barcelonaguidebureau.cat o bé visitar-los a la seva oficina, situada al Carrer de Sant Pere més alt nº 1, seu de la Casa de la Seda, que per cert, és gestionada per els mateixos guies de Barcelona Guide Bureau. 

     Per presentar-se a les proves de guies no és indispensable realitzar el Curs de Formació de Guia ni a BGB (Barcelona Guide Bureau) ni a qualsevol altre centre, com per exemple, l'Acadèmia Prat. No obstant, és una gran ajuda. 

 

   Si finalment us decidiu per realitzar la formació, un cop triada l'escola i superat el curs, arriba el moment de presentar-se a les proves. Informar-se prèviament de la següent convocatòria us estalviarà temps. Actualment, la Generalitat de Catalunya preveu tornar a convocar les proves d'habilitació de Guia en breu però no se sap quan exactament. La darrera convocatòria va tenir lloc l'any 2012, en plena crisi econòmica i des d'aleshores, el sector s'ha anat lliberalitzant i descontrolant gradualment. Per sort, disposem d'associacions com AGUICAT que vetllen per la bona praxis de la professió de Guia de turisme, gestionant un turisme Sostenible i de Qualitat, lluitant contra les grans empreses que aprofitant-se dels forats legals del nostre país, massifiquen el territori amb els famosos free tours. Per saber-ne més sobre l'actual situació econòmica que afecta directament el nostre sector professional, cliqueu sobre aquest enllaç realitzat per l'associació de Guies AGUICAT.

 

   Resumint el que podeu llegir més extensament al post de l'AGUICAT, d'ençà de la lliberalització del sector dels guies oficials, no es convoquen exàmens però segueix sent imprescindible tenir el carnet de guia habilitat de turisme de Catalunya per a poder guiar a l'interior dels recursos turístics del nostre territori. És a dir, museus i espais culturals, patrimoni i espais oficials. Exemples concrets: La Sagrada Família només permet als guies oficials acreditats per la Generalitat de Catalunya oferir visites guiades als turistes que vulguin accedir a l'interior del temple. Tot el que siguin explicacions al carrer (zona pública) no regulada per la Sagrada Família és de lliure competència, fet que provoca gentrificació als voltants del temple,  males praxis i descontent dels veïns. Evidentment, no és l'únic recurs turístic de Barcelona afectat per la gran massificació turística que com a col·lectiu de Guies Oficials ens agradaría seguir regulant. El Barri Gòtic n'és un altre molt bon exemple i més difícil de gestionar pel fet de ser un espai públic. La manca de control en els espais públics degrada el territori i massifica l'entorn. Quantes vegades hem patit la gentrificació als voltants de la Catedral, el Call Jueu, les Rambles i el saturat Mercat de la Boqueria?

 

    Considero oportú dedicar un altre post a comentar la problemàtica actual sobre la gentrificació i les males praxis a causa de la lliberalització del sector i també sobre els passos a seguir per fer-te autònom un cop aconseguida l'habilitació de Guia Oficial de Turisme de Catalunya. Aviat us informaré quan el tingui enllestit. 

 

  Sense extendre'm gaire més, futur aspirant a Guia, espero haver-te ajudat a respondre el dubte sobre "Com esdevenir un bon Guia Oficial de Turisme de Catalunya" autònom, professional i competent.

 

  D'altra banda, a tú com a turista, m'agradaria que aquest escrit et faci reflexionar alhora de viatjar i triar quins serveis turístics i a qui els  contractes. Als que ja sou guies, espero que la meva experiència us hagi animat i/o inspirat a seguir formant-nos i a oferir sempre el millor servei al nostre públic visitant, entusiasmat en conèixer de primera mà la nostra estimada terra catalana.  

Omotenashi Barcelona Facebook Page

Share the site | サイトを共有する