Miró vs Picasso ・ミロvsピカソ

Què en sabem de la vida d'aquests fascinants artistes del Surrealisme català del S.XX? 

 

De Joan Miró sabem que era un artista de tendència espiritual i poètica. Un artista català vinculat a la terra de Montroig del Camp (Tarragona) on hi visqué la seva infantesa. Picasso en canvi, tot i haver nascut a Màlaga i viscut gran part de la seva vida a l'exili, sempre va dir que s'estimava Barcelona per haver-lo acollit durant la seva adolescència i primers anys d'aprenentatge. Picasso fou un excel·lent dibuixant ja de ben petit, abans fins i tot de traslladar-se a viure a Barcelona, el seu pare, professor de Belles Arts, ja deia que Pablo l'havía superat i li regalà la seva paleta de colors a l'edat de 13 anys. 

 

Joan Miró fou un artista versàtil, no gaire bon dibuixant a diferència de Picasso, però amb una incansable sed de renovar-se i d'innovar. Miró estimava l'art clàssic i apreciava la seva bellesa, admirava i s'influenciava dels grans artistes reconeguts, com sovint feia Picasso, però Miró s'auto-criticava i s'auto-exigía constantment, tant o fins i tot més que el pròpi Picasso. Miró va patir llargs períodes de crisis artístiques, durant les quals era incapaç de pintar, d'expressar-se. Picasso, en canvi, era l'artista incansable, l'artista que deia que quan la inspiració arriba, t'ha de trobar treballant. 

 

No podem negar que, malgrat la diferència dels seus orígens, tant Miró com Picasso van ser incansables viatgers apassionats durant tota la seva trajectòria professional. 

Què podem dir de les seves vides personals? Sabem que Miró es va casar jove, amb Pilar Juncosa i van tenir una única filla, Lola. Joan Miró fou un home introspectiu amb una forta vida interior molt lligada al pensament oriental. Cap als anys 60' viatja per primer cop al Japó i descobreix tot un món instrospectiu i espiritual del qual s'enamora que l'acompanyarà fins la resta de la seva vida plasmant aquest pensament en totes i cadasquna de les seves obres fins la seva mort, l'any 1983.    

 

Què podem dir però de la vida personal i sentimental de Picasso? Res a veure amb la del jove Joan Miró, d'esposa i filla única, si el comparem amb l'incansable conquistador Pablo Picasso, que tingué 2 matrimonis fracassats, 4 fills amb 3 dones diferents, un total de 7 parelles reconegudes i nombroses amants al llarg de la seva vida. Picasso no  ha passat a la història per haver sigut precisament un home introspectiu, tot i que també era sensible com Miró, no li interessava plasmar la lírica ni la poesia a les seves obres. Picasso ha sigut un dels artistes més representatius del segle passat per la seva gran versatilitat. El jove Picasso destacava amb premiades obres acadèmiques mentre que d'adult sorprenía a mig planeta amb obres inesborrables com el Guernica    

 

Aquesta constant necessitat d'auto-superar-se i reinventar-se fou comú en tots dos artistes al llarg de la seva vida. Mai en tenien prou, sovint treballaven en sèrie, en díptics o tritics i descansaven poc, qüestionant-se la seva feina.

 

El que no sabrem mai és que potser cap dels dos s'arribà a imaginar que avui en dia les seves obres omplirien Museus per tot el món i seríen tant cotitzades i mercantilitzades com denunciava l'humil Miró. L'arrogant Picasso en canvi, anava signant autògrafs enlloc de pagar el compte dels restaurants on menjava, davant la cara de sorpresa dels cambrers al rebre aquell autògraf de més valor potser que el seu pròpi negoci.    

Write a comment

Comments: 0
Omotenashi Barcelona Facebook Page

Share the site | サイトを共有する